Ingrediente:
1 kg faina,
30 g drojdie proaspata,
1 lingurita sare,
1lingurita zahar,
untura,
400 – 500 g telemea de oaie dulce( putem folosi si alte tipuri de telemea),
2 legaturi marar,
apa,
Preparare:
Dizolvam drojdia in circa 150 ml apa calduta in care dizolvam in
prealabil 1 lingurita sare si 1 lingurita zahar. Faina o punem intr-un
vas si in mijlocul ei facem o gaura in care vom turna maiaua de drojdie.
Amestecem cu putina faina solutia si lasam la dospit. Dupa ce maiaua a
dospit adaugam apa calduta putin cate putin framantand intre timp pana
obtinem un aluat nici prea tare dar nici foarte moale . Framantam
aluatul pret de 10 -15 minute dupa care il lasam la dospit pana isi
dubleaza volumul.
Pe masa de lucru presaram faina si rasturnam
aluatul dospit. Cu mainile o intindem cat de subtire putem apoi o ungem
cu untura pe toata sprafata. Presaram deasupra marar tocat marunt si
telemea razuita pe razatoarea fina si condimentam cu putina sare.
Impaturim foaia in doua ,ungem din nou cu untura, presaram marar,
telemea , sare deasupra si acum impaturim pama la mijloc din partea
dreapta spre stanga ,pana la mijloc. Ungem din nou cu untura suprafata
pliata, presaram marar, telemea ,sare si pliem partea ramasa pe partea
unsa. Deasupra ungem din nou aluatul cu untura, si condimentam deasupra
cu sare. Asezam aluatul astfel impaturit in tava (asezam initial in tava
hartie de copt). Lasam sa dospeasca in tava circa 20 minute. Cuptorul
il pornim in acest timp sa se incalzeasca. Introducem tava in cuptor si
lasam la copt initial la foc iute (treapta maxima de la aragazul cu gaz )
pret de 10 minute dupa care reducem focul la minim si lasam la copt
pana placinta se rumeneste frumos deasupra .
Pofta Buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu