marți, 18 decembrie 2012

RULOURI DIN PIEPT DE PUI CU SOS DE SMANTANA


Materie prima ptr 4 portii
2 buc piept de pui
150 gr muschi file afumat
8 felii branza topita
400 gr ciuperci proaspete
400 ml smantana
100 gr unt
cartofi
verdeata, piper, sare
Pieptul se bate ca pentru snitele se sareaza se pun deasupra felii de muschi, ciuperci taiate si ele feliute si cate doua felii de branza topita.Se ruleaza si se prind cu scobitori. Se aseaza in tava cu unt si putina apa.Dupa ce s-au rumenit pe deasupra se scot iar in sosul format se pun ciupercile taiate felii mai mari. Cand s-au inmuiat se adauga smantana in care sa dizolvat o lingura de faina se mai tine in cuptor pana se leaga putin.Rulourile se servesc alaturi de sosul format si cartofi natur cu putina verdeata deasupra.

CLATITE UMPLUTE CU CARNE SI CIUPERCI







Ingrediente ptr clatite 20 clatite:

10 linguri mari de faina
2 oua
1/2 lingurita sare
20 gr drojdie
50 ml ulei
apa minerala

Ingrediente umplutura :
400 gr carne tocata
1 ardei gras
pasta de ardei (boia dulce)
2buc ceapa
1 cutie ciuperci felii (sau 300 gr ciuperci proaspete)
sare, piper dupa gust
ulei
300 gr cascaval razuit

Ingrediente ptr. panirat clatitele:
3 oua
pesmet
faina
sare

Cum procedam :
Punem in blender cele 10 linguri faina, ouale , drojdia , sarea si un pic de apa minerala si dam la turatia maxima . Se adauga treptat apa minerala pana ajungem la consistenta dorita a aluatului de clatite. Adaugam si cele 50 ml ulei in compozitie. Coacem clatitele in tava de teflon fara sa adaugam ulei . Obtinem (adica atat am obtinut eu ) 20 clatite.
Ne ocupam acum de umplutura. Ceapa si ardeiul gras il taiem marunt . Le punem la calit pe cca 100 ml ulei , adaugam apoi carnea tocata, sare , piper dupa gust , 1 lingurita boia dulce , si apoi ciupercile. Calim impreuna pe foc inca aproximativ 2 minute apoi punem apa cat sa acopere compozitia. Lasam sa fiarba pana scade apa si se formeaza un sos mai gros. Se amesteca si se trece la umplutul clatitelor .Pe fiecare clatita punem circa 2 linguri de umplutura , deasupra punem cascaval razuit.
Se ruleaza clatitele , se baga capetele , se dau prin faina, ou si apoi prin pesmet . Se pun la copt in ulei incins .
Se servesc calde cu sos de usturoi, tartar sau cu ce doriti fiecare .

PIEPT DE PUI CU MIERE


Ingredient :
500 gr piept de pui,

Ingrediente Bait :
1 lingurita piper alb,
1/2 lingura piper negru,
3 linguri ulei,
1 lingurita sare,
3 linguri zahar,

Ingrediente pentru pane :
1 cana faina(cana de 250 ml),
1/2 cana amidon porumb,
1 lingurita praf de copt,
2 oua,
6 linguri ulei,
4/3 cana apa,
1 lingurita sare,

Glazura de miere :
4 linguri sos de soia,
1/8 cana miere,
1/4 cana zahar,
1/8 cana ketchup,
1 lingura otet,
1/4 lingurita chili,(facultativ)

Preparare :
Intai preparam baitul in care vom tine carnea pentru cateva ore la rece . Amestecam toate ingredientele enumerate la bait punem carnea taiata fasii si le amestecam bine. Punem carnea la rece unde o lasam aproximativ 60 minute. Intre timp ne apucam sa pregatim compozitia in care vom tavali fasiile de carne. Intr-un vas punem faina , amidonul, praful de copt ,sarea, oul ,uleiul apa si le amestecam pana se omogenizeaza. Trebuie sa obtinem un aluat ca de clatite dar un pic mai gros. Fasiile de carne le vom da prin acest aluat si le prajim in ulei pana devin frumos aurii. Le scoatem pe servetel de hartie sa absoarba surplusul de grasime.
Preparam acum glazura de miere . Punem intr-un vas mai larg la incalzit mierea , zaharul, ketchup-ul, sosul de soia ,praful de chili(facultativ) si lingura de otet, iar cand fierbe o turnam peste carne scuturand vasul sa se glazureze toate bucatile de carne facute pane.
Puiul astfel pregatit il putem servi cu spaghete prajite, cu garnitura de orez, sau legume sotate.

Pofta Buna !

PUI CHINEZESC CU MIERE SI SPAGHETE PRAJITE






Ingrediente Bait :

1 lingurita piper alb
1/2 lingura piper negru
3 linguri ulei
1 lingurita sare
3 linguri zahar

Ingrediente pentru panirat carnea :
1/2 cana faina(cana de 250 ml)
1/4 cana amidon porumb
1 lingurita praf de copt
1 ou
3 linguri ulei
2/3 cana apa
1 lingurita sare

Glazura de miere :
4 linguri sos de soia
1/8 cana miere
1/4 cana zahar
1/8 cana ketchup
1 lingura otet
(facultativ daca dorit sa iasa carnea picanta 1 ardei iute taiat cubulete )

Ingredient principal : 500 gr piept de pui , sau pulpa , 2 morcovi , 1 ceapa, 2 ardei grasi 400 gr spaghete,5 linguri sos de soia ulei pentru prajit.
Preparare :
Intai preparam baitul in care vom tine carnea pantru cateva ore la rece . Amestecam toate ingredientele enumerate la bait punem carnea taiata fasii si le amestecam bine. Punem carnea la rece .
Dupa ce scoatem de la rece carnea , ne apucam sa pregatim compozitia in care vom tavali fasiile de carne. Intr-un vas punem faina , amidonul, praful de copt ,sarea, oul ,uleiul si apa si le amestecam pana se omogenizeaza. Trebuie sa obtinem un aluat ca de clatite dar un pic mai gros. Carnea o vom tavalii prin acest aluat si o vom praji in ulei abundent pana devin frumos aurii. Le scoatem pe servetel de hartie sa absoarba surplusul de grasime.
Preparam acum glazura de miere in care vom tavali bucatile de carne panirate. Punem intr-un vas mai larg la incalzit mierea , zaharul, ketchupul, sosul de soia si lingura de otet . Cand fierbe adaugam carnea si o tavalim bine prin acest sos obtinut apoi se scoate intr-un vas pana la servire. ( in acest sos de miere eu am adaugat si 2 ardei iuti sa fie mai picant).
Puiul astfel pregatit il servim cu spaghete prajite care le preparam in urmatorul fel : Punem spaghetele sa fiarba in apa in care punem doar un pic de sare. le stoarcem si le spalam dupa ce au fiert . Pe 4 linguri de ulei calim ceapa, morcovii si ardeii dati pe razatoarea mare ,adaugam la ei spaghetele fierte , sos de soia circa 5 linguri si le prajim mai departe circa 2-3 minute pe foc mic . adaugam un pic de sare dupa gust.
Pe farfurie punem spaghete prajite si carne trasa prin glazura de miere.
E un fel de mancare tipic chinezeasca care este deosebita prin multitudinea de gusturi , dulce -acrisor , in cazul meu si picant .

SPAGHETE CARBONARA

Ingrediente:
500 g spaghete,
200 g bacon,
100 g sunca presata,
100 g cascaval,
100 g cascaval afumat,
6 oua
3 linguri ulei masline,
sare, piper alb dupa gust,

Preparare:
Spaghetele se pun la fiert intr-o oala cu multa apa si sare.
Baconul si sunca se taie fasii sau cubulete si se pun la prajit in ulei de masline la foc mic intai baconul si apoi sunca pana se prajesc putin apoi tragem tigaia deoparte.
Cand spaghetele sunt fierte, se strecoara de apa (retinetinem 2 cani din apa in care au fiert).
Se bat ouale si apoi se incorporeaza cele doua tipuri de cascaval razuite marunt in ele.
Turnam spaghetele peste sunca si baconul prajit punem vasul inapoi la foc mic si amestecam energic,adaugand ouale si cascavalul. Amestecam din nou pana spaghetele sunt acoperite de ou si adaugam treptat apa in care au fiert spaghetele (eu am pus-o pe toata),avand grija sa nu facem omleta…. pana sosul de pe spaghete arata cremos. Condimentam cu sare daca mai e nevoie si piper alb macinat.
Servim imediat presarat cu cascaval afumat(sau fara…).
Reteta originala contine alte ingrediente , dar ne adaptam din mers cu ce avem la indemana….
Pofta Buna !

PIZZA




Aluat
500 gr faina
un ou
1/2 cub drojdie
1 lgt zahar
1/2 lgt sare
apa sau lapte
50 ml ulei

umplutura
piept de pui la gratar
cascaval
ciuperci
ardei gras rosu
masline

Sos
1 kg rosii bine coapte
1 lg pasta de tomate
o lg zahar
sare
piper
sos de ardei iute(cine doreste)
oregano

Intai preparam sosul astfel:rosiile taiate bucati si celelalte ingrediente le punem in blender si formam o pasta omogena pe care apoi o fierbem la foc mic pana ce se ingroasa.
Din ingredientele de mai sus facem un aluat cu o consistenta elastica pe care il lasam sa creasca putin.Dupa ce a crescut rupem o bucata de aluat pe care il intindem in tava(nu inainte de a-l unge cu putin ulei) intr-un strat de 0,5 cm….eu l-am pus pe hartie de copt…..peste el punem cateva linguri de sos si uniformizam apoi cascaval razuit dupa care ciupercile proaspete taiate si calite in putin ulei de masline,pieptul de pui la gratar taiat cubulete,rondele de ardei gras si masline,iarasi putin cascaval ras si cateva linguri de sos.
Tava astfel pregatita se tine la cuptor cam 15-20 min la foc potrivit

TURNEUL EXOTIC




Ingrediente
5 felii sunca presata
4 rondele de ananas din compot
150 gr cascaval
4 lg ulei de masline
piper mozaic din rasnita Kotanyi
un ardei iute rosu

Mod de preparare
Feliile de sunca se taie rondele la dimensiunea rondelelor de ananas si se prajesc usor in doua linguri de ulei.Dupa ce am prajt sunca ,prajim si rondelele de ananas.Atat sunca cat si ananasul se pun pe un prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Alegem o forma termorezistenta si incepem sa montam turnuletul . La baza aseazam o felie de ananas dupa care radem cascaval,asezam si rondeaua de sunca radem din nou cascaval…procedam la fel pana ce se termina ,cu mentiunea ca deasupra sa ramana felia de sunca peste care radem desigur cascaval din abundenta.Condimentam cu piper si introducem forma la cuptor pana se gratineaza frumos.
Se garniseste cu felii de ardei iute rosu.

CONOPIDA FRANTUZEASCA

Ingrediente:
1 bucata conopida mai mare,
200 g cascaval ras,
200 g ciuperci din conserva,
200 g sunca presata,
sare,
pesmet,
unt,

Ingrediente sos:
500 ml lapte,
150 g unt,
2 galbenusuri ou,
5 linguri faina,
sucul de la o lamaie,
sare, piper alb dupa gust,

Preparare:
Conopida o curatam si o desfacem buchetele. O fierbem in apa cu sare dupa care o scoatem si o punem deoparte pana pregatim restul celor trebuincioase.
Sunca o taiem fasii sau cubulete, ciupercile le feliem, cascavalul il dam pe razatoarea marunta.

Sos: Intr-un vas amestecam 5 linguri de faina cu 500 ml lapte rece la care adaugam, sucul de la o lamaie si untul topit. Punem la fiert apoi il lasam la racit. Adaugam la sos cand a racit 2 galbenusuri de ou si condimentam cu sare si piper alb dupa gust.
Ansamblare: Ungem un vas cu unt,tapetam cu pesmet si incepem sa facem straturile.Incepem cu un rand de conopida peste care punem un rand cascaval ras, unul de sunca,un rand de ciuperci feliate,presaram cu putina sare si acoperim cu sos. Incepem din nou sa stratificam cu conopida, cascaval, sunca, ciuperci si sos pana terminam toate ingredientele. Ultimul strat va fi de conopida peste care vom turna din sosul ramas si vom presara cu cascaval ras. Dam vasul in cuptorul incalzit in prealabil pentru cateva minute bune (pana cascavalul se topeste si se rumeneste putin).
Se serveste fierbinte cu un adaos de smantana daca doriti.

Pofta Buna !

duminică, 16 decembrie 2012

RULOURI CU SOS PESTO SI CIUPERCI









Ingrediente:
Ingrediente rulouri
un piept pui
6 felii sunculita taraneasca
200gr cascaval
6 frunze salata verde
6 ciuperci potrivite
un castravete murat
gogosari murati
sare
piper
Garnitura
cartofi 500 gr
patrunjel verde
un plic Sos pesto cu ciuperci de la Kotanyi
4 linguri smantana
6 ciuperci potrivite

Mod de preparare:
Pieptul de pui se feliaza in 6 bucati care se bat usor cu ciocanul de snitele.Le saram si piperam.Pe fiecare bucata radem un pic de cascaval dupa care asezam frunza de salata .Peste ia se pune felia de sunculita,apoi ciupercuta taiata lame.La final asezam si fasiile de gogosar si castravete,mai radem inca un pic de cascaval,rulam si prindem cu scobitori ca sa nu sa se desfaca.Rulourile astfel obtinute se aseaza intro tava in care am pus un pic de ulei si apa.Se tin la cuptor pana ce se rumenesc deasupra.
Intre timp preparam sosul Pesto exact dupa instructiunile de pe plic innobilandu-l cu smantana si ciuperci proaspete.
Rulourile se servesc alaturi de cartofii natur si sos.

CHIFTELE DE FASOLE






Ingrediente :
500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina
Preparare :
Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!!

PIREU DE FASOLE CU ARDEI COPTI

Necesar ptr. 4 persoane :
2 cutii de conserva de fasole boabe alba(cutia era de 400 gr sau fasole boabe fiarta in casa eu ultima varianta am folosit-o)
2 buc. ceapa
4 buc ardei Kapia (eu am folosit ardeii Kapia din congelator )
4 linguri ulei
2-3 bucati de morcovi fiert
3 linguri de otet balsamic (eu am folosit otet normal caci nu am avut balsamic)
sare si piper alb macinat
patrunjel verde pentru decor
Mod de preparare :
Se scurge zeama de pe conserva de fasole boabe oprindu-se din zeama cam un sfert de cutie.Se pun boabele in robotul de bucatarie si adaugam un pic de zeama si le tocam pana devine ca si un pireu.Se codimenteaza cu sare si piper alb dupa gust si se adauga 3 linguri de otet si se amesteca bine.(Fierbem fasolea pusa la inmuiat de cu seara si procedam ca mai sus )
Ardeii grasi se coc pe plita sau in cuptor se curata de pielita , se curata de seminte apoi se taie in fasii de cca.1 cm. Ardeii se sareaza si adaugam un pic de otet.
Pe cele 4 linguri de ulei calim ceapa taiata felii subtiri si adaugam 1/4 lingurita boia dulce.
Intr-un bol de sticla punem un rand de morcovi fierti si feliati, punem pireul de boabe si peste punem 1-2 linguri de ceapa calita cu ulei , punem si un rand de ardei si tot asa continuam pana ni se termina ingredientele. Putem sa le aranjam direct in boluri separate pentru fiecare persoana, asa am procedat eu .
Se serveste cu paine prajita sau bruschetti .