miercuri, 6 februarie 2013

CHIFTELE DE DOVLEAC TURNAT

 
INGREDIENTE:

2 dovlecei de marime potrivita ( sa tot fie cam 1 kg ambii ),

3-4 oua,

faina,

sare,piper,

3-4 catei usturoi,

ulei pentru prajit,
PREPARARE:

Curatam dovleceii ,ii taiem pe jumate pe lungime si curatam semintele . Dupa ce am terminat aceste manevre ne apucam si dam pe razatoarea mare dovleceii. Ii condimentam cu putina sare si ii lasam la repaos pret de 20 minute .In acest timp dovleceii vor lasa o gramada de apa. Ii vom turna intr-o strecuratoare mai mare apoi ii vom stoarce bine in maini. Asezam dovleacul stors intr-un vas ,adaugam la el usturoiul zdrobit , ouale si cateva linguri de faina cat sa obtinem o compozitie nici prea tare dar nici prea moale . Condimentam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Punem ulei la incins si cu o lingura pentru supa luam din compozitia rezultata si il punem in uleiul incins la prajit . Le rumenim frumos pe ambele parti apoi le scoatem intr-un vas in care am pus in prealabil servetele de hartie sa absoarba surplusul de ulei.

Le servim cu un sos de rosii condimentat cu sare , ardei iute (optional), busuioc si piper alb macinat.

ROZETE - APERITIV

Aluat
Ingrediente
500 gr faina
25 gr drojdie
un ou
250 ml lapte
1/2 lgt sare
1 lgt zahar
50 ml ulei
Umplutura
sunculita taraneasca
cascaval
ardei capia
sos de rosii picant
un ou pentru uns
MOD DE PREPARARE
Drojdia cu zaharul se omogenizeaza pana devine o pasta, turnam peste ea putin lapte caldut si amestecam cu putina faina formand astfel maiaua pe care o lasam la crescut.Dupa ce a crescut adaugam restul de faina amestecat cu sarea si oul batut.Incepem sa framantam aluatul adaugand si laptele caldut putin cate putin .Aproape de final punem si uleiul si framantam bine pana ce aluatul capata o consistenta elastica si se desprinde de pe peretii vasului.Se lasa la crescut la loc cald pana ce isi dubleaza volumul.
Rupem aluatul in portii egale de 80 gr fiecare pe care le intindem sub forma unui disc.Il ungem cu sosul picant,punem un strat subtire de cascaval ras adaugam sunculita taraneasca taiata fasii,ardeiul capia taiat cubulete dupa care adunam marginile astfel incat umplutura sa ramana in interior.Asezam discul pe tava tapetata cu hartie de copt dupa care cu ajutorul unui cutit bine ascutit crestam marginile pe care le rasucim dand forma unei rozete Se unge cu ou batut si se lasa la crescut cam 10 minute. Se coc la foc potrivit.!!

Se servesc calde insotite de un sos picant sau dupa gust.